LÅN MED BRA VILLKOR

BETALNINGSANMÄRKNING – DETTA GÄLLER VID LÅN!

Du har har fått en betalningsanmärkning! Nu är det kört tänker du!

Vi ska reda ut lite olika myter och sanningar om betalningsanmärkning och lån!

”Inkassokrav ger betalningsanmärkning” MYT. Inkassokrav medför inte betalningsanmärkning men ska åtgärdas omedelbart eftersom att det kan leda till att din betalning skickas till kronofogden annars. Datainspektionen har tillsyn över att inkassolagen följs och där kan du även få råd om vart du vända dig om du anser att du fått ett felaktigt inkassokrav. Länken går till Datainspektionen!

”Kronofogdemyndigheten utfärdar betalningsanmärkningar” MYT. Det är en vanlig missuppfattning att kronofogden utfärdar betalningsanmärkningar. Det är däremot kronofogdemyndighetens beslut som ligger till grund för registreringen som sedan kreditupplysningsföretagen registrerar. För felaktiga noteringar finns en skyldighet för kreditupplysningsföretaget att rätta.

En annan vanlig missuppfattning är att en betalningsanmärkning uppstår så fort en faktura har betalats för sent. Detta stämmer inte eftersom en betalningsanmärkning förutsätter att betalningsföreläggande har lämnats in till Kronofogdemyndigheten som sedan meddelar om beslut i ärendet.

Det ledande kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen ofta kallat UC, som ägs av de största bankerna som Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank, samt Länsförsäkringar. Näst störst är Creditsafe och Bisnode som smslångivare oftast använder sig av.

”Betalningsanmärkning är registrerad för evigt” MYT. En betalningsanmärkning finns noterad på dig i 3 år förutsatt att du betalat din ursprungliga skuld. För företag gäller lite andra tider. Läs mer här! Länken går till Företagslån Online!

 

Sökningar relaterade till BETALNINGSANMÄRKNING